In De Fryske Marren, een gemeente in de provincie Friesland in Nederland, zijn er verschillende bekende musea te vinden. 

1. Jopie Huisman Museum: Dit museum is gewijd aan het werk van de Friese kunstschilder en verhalenverteller Jopie Huisman. Het museum bevindt zich in Workum en toont een uitgebreide collectie van zijn schilderijen, tekeningen en andere werken.

2. Museum Joure: Gelegen in Joure, is dit museum gewijd aan de geschiedenis van de plaats en de omgeving. Het biedt inzicht in de industriële ontwikkeling van Joure, met name op het gebied van klokken, koffie, thee en tabak. Het museum heeft ook een klokken- en horlogecollectie.

3. Museum Hindeloopen: Dit museum in Hindeloopen richt zich op de rijke maritieme geschiedenis van de stad. Het toont traditionele Hindelooper kunst en ambachten, waaronder schilderijen, meubels en klederdracht.

4. Skûtsjemuseum Earnewâld: Het Skûtsjemuseum in Earnewâld is gewijd aan de geschiedenis van het skûtsjesilen, een traditionele zeilwedstrijd met historische vrachtschepen. Het museum vertelt het verhaal van de skûtsjes en de betekenis ervan voor de Friese cultuur.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van bekende musea in De Fryske Marren.